Petanque regler

10 enkle hovedregler … så du kan komme igang

Petanque kan spilles på forskellige underlag, men bedst på hårdt grus. En grusbane, en grusparkeringsplads eller en parksti er meget velegnet. Spillearealet bør mindst være 3×12 meter – men gerne som fastlagt i de internationale regler 4×15 meter.

  1. Petanque kan spilles som Single, Double eller Triple. I Single og Double har hver spiller 3 kugler, i Triple 2.Hovedmålet er at komme så tæt som muligt på den lille trækugle kaldet ‘grisen’ – med så mange kugler som muligt før modstanderens nærmeste kugle.
  2. Der trækkes lod om hvilket hold som skal starte. Vinderholdet tegner en cirkel med en diameter på 35 – 50 cm (hos os i Haurum kan det være en flise i kanten af banen). Alle kast i denne runde skal foregå med begge fødder inden for denne cirkel.
  3. En spiller fra holdet som vandt lodtrækningen kaster nu grisen ud i en afstand af mindst 6 meter og højest 10 meter fra cirklen.
  4. En spiller fra samme hold kaster den første kugle – og prøver at komme så tæt på grisen som muligt.
  5. En spiller fra det modsatte hold forsøger nu enten at kaste en kugle tættere på grisen – eller at skyde den første kugle væk.
  6. Det hold som ikke ligger nærmest grisen, vedbliver at kaste til de får en kugle nærmest. Herefter kommer det andet hold til.
  7. Når et hold ikke har flere kugler tilbage, kaster det andet hold resten af sine kugler.
  8. Når alle kugler er kastet, tæller man point. Kun et hold får point i hver runde. Det hold, som ligger nærmest grisen, får lige så mange point, som de har kugler nærmere end modstanderens nærmeste kugle.
  9. Det hold som lå nærmest og vandt runden tegner en ny cirkel (vælger en ny flise) og starter næste runde.
  10. Vinder er det hold, som først når 13 point.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *